Какво е полезно да ядем, за да бъдат зъбите ни здрави

След като разбрахте от предишната статия какво вреди на зъбите ви, е време да се фокусираме на храните, които намаляват вероятността за кариес, а и дори подобряват здравето в устната кухина. Добрите новини са, че ако водите здравословна диета,  най-вероятно приемате голяма част от тях, тъй като тези храни са полезни и за тялото ви като цяло – като зеленчуците например. Ето списък с петте от тях:

5. Дъвки без захардъвка

Дъвките помагат на зъбите като стимулират слюнчените жлези. Слюнката, богата на калций и фосфати, е естественият начин за измиване на киселините, създавани от бактерии в устата и да възстанови здравината на емайла. Допълнителна помощ допринася и съставката ксилитол, съдържаща се в много видове дъвки, която намалява бактериите в устата.

Препоръчително е да предпочетете ментовите дъвйу. Проучване твърди, че плодовите вкусове може да навредят на зъбите, макар и в малка степен. Причината е тяхната повишена киселинност, вредяща на емайла, която обаче се отмива от произведената слюнка.

4.Вода

Водата, също като слюнката, отмива захарите и киселините от зъбите. Голяма част от минералните води в България съдържа флуор, който предпазва зъбите от ерозия и се среща често в пастите за миене.

3. Млечни изделия

Млякото и другите млечни продукти са главният източник на калций, който е основна предпоставка за здрави зъби. Калцият допълнително заздравява зъбния емайл, като помага и за твърдостта на костите. Друга полезна съставка, съдържана особено в сиренето, е касеиновият протеин. Научни изследвания показват, че касеинът, наред с калция, играе важна роля в стабилизирането и възстановяването на най-горния зъбен слой.

2. Храни, богати на фибри

Листните зеленчуци и другите богати на фибри храни допринасят за добро храносмилане и здравословни нива на холестерол. Но те също правят чудеса за вашите резци – най-вече защото се нуждаят от много дъвчене.

ягодиИзяждането на купа спанак или фасул е като воденето на зъбите ви на автомивка. Дъвченето води до секретирането на повече слюнка, а фибрите, раздробявани на малки парченца, физически изчеткват емайла.

1. Ягоди

Според едно изследване, съдържаната в ягодите ябълчена киселина, може да се използва за избелване на зъбите. Комбинирана със сода бикарбонат, тя спомага за премахването на петна от вино, кафе или тъмни газирани напитки. Въпреки че не измества професионалното избелване в стоматологичния кабинет, този метод може да се използва за придаване на блясък в усмивката бързо и евтино.

С блестяща усмивка от Пловдив,

д-р Валентина Попадийска

Коментирането е спряно.