Какво да избягваме да ядем често, за да предпазим зъбите си здрави

С напредването на научните познания, специалистите все повече разбират какво влияе на доброто здраве на зъбите. Храната, която поглъщаме има основно значение за качеството на нашата усмивка. Но въпреки това изключително малко хора се съобразяват с препоръките, а вместо това предпочитат да изразходват средства за скъпоструващи процедури по избелване и лекуване на зъбите.  Събрала съм списък от няколко храни, консумация на на които трябва да се внимавалукчета

1. Дъвчащите бонбони

Колкото са по-залепващи за емайла, толкова са по-вредни за вашите зъби. Дъвчащите бонбони като карамел се прилепят върху и между зъбите за продължително време и позволяват бактериите във вашата уста да пируват необезпокоявани от остатъчната захар. Бактериите преработват захарта, от което се получават киселини, които разграждат предпазващия слой емайл на зъба и предизвикват кариеси.

Бонбоните, които освен сладки, са и леко кисели, имат двоен негативен ефект – към киселината, произвеждана от бактериите, се добавя и тази от бонбона, което допълнително води до разграждане на емайла.

2.Твърдите бонбони

Смучащите бонбони са също вредни за устната хигиена, защото те, както и захарните напитки, остават дълго време, докато се стопят. Твърдите бонбони също се слепят със зъбите, което дава на бактериите достатъчно време да повредят вашите вярно служещи ви зъбчета. Отделно много от тях лимонена киселина, която е доказано вредна. 

3. Газирани и спортни напитки

Много пациенти са чували, че пиенето на газирани напитки увеличава риска от получаване на кариес. Логиката е подобна на гореописаната – напитките, приемани продължително време, осигуряват перфектна среда на устните бактерии, както и съдържат киселини, които също вредят. Това важи и за диетичните напитки като Диетична Кока Кола. Препоръчително е тези напитки да бъдат приемани с храна, тъй като тя неутрализира коригира киселинността в устната кухина.

4. Цитрусуви плодове

Цитрусовите плодове и сокове са  много полезни за вашият организъм с богатото си съдържание на витамини. Но това не е напълно вярно щом се отнася до зъбите. Грейпфрутите и лимоните са високо киселинни плодове, които  с времето повреждат емайла. Провеждани са изследвания, при които зъби са потопени в сокове от различни цитрусови плодове. Гореспоменатите плодове се оказват най-вредни, докато портокалите са най-безопасни. Допълнително в някои типове портокали се съдържа калций, който също има благоприятно действие.

кисели-краставички

За да не се спира приемането на плодове, препоръчвам след тяхната консумация да се изплакват или измиват зъбите. По този начин остатъците от тях се премахват, а PH-то се нормализира.

5. Кисели краставици

Един по-малко известен заподозрян. Една от основните съставни части в бурканите с кисели краставички е оцетът. Той, както и понякога добавяната захар, влияят неблагоприятно. Изследвания доказват, че яденето им повече от веднъж на ден увеличава риска за износване на зъбите с 85%. Повечето от нас ядат кисели краставички значително по-рядко и затова те не представляват риск в ежедневието ни.

6. Вино

Основно правило – всичко, което се разлее и оставя петно на бял плат, прави същото и с вашите зъби. Виното съдържа хромогени, които променят цвета на вашите зъби. Допълнително танините изсушават устната кухина и водят до още по-лоши петна. Бялото вино също може да бъде вредно. То съдържа киселини, които правят оцветяването от други хвани по-лесно. Изследване в Ню Йоркския Университет показва, че зъбите на крава, потопени в чай, страдат повече от петна, ако преди това са били подложени на въздействието на бяло вино.

петна от кафе

7. Кафе

Кафето образува петна. Сигурно имате в дома си чаши със стари неизмиваеми кафяви петна. Зъбите не са по-различни. Петната от кафе могат да бъдат неподатливи към търкането от четка. Още по-лошо е, че петната от своя страна могат да бъдат лепкави и да привличат бактерии и частици храна. Изследвания показват, че кафето предизвиква повече петна дори и от цигарите. Отделно кафето съдържа киселини, а към него някои хора добавят и значителни количества захар.

В следващата статия ще опиша няколко полезни храни за зъбите.

Ваш Стоматолог,

д-р Валентина Попадийска

Коментирането е спряно.