четка за зъби

Или как да се ориентираме сред множеството предложения за четки за зъби в аптеката или магазина

четка за зъби

Никога не бива да бъде подценявана важността от добрата устна хигиена – не само заради здравето на зъбите, но и заради цялостното добро физическо състояние. Например, възпалението на венците е рисков фактор при развиването на сериозни здравни състояния като диабет и сърдечни заболявания.

От ранна възраст децата са научавани да използват четка за зъби редовно. Като това е един от най-добрите навици, за да бъдат венците и зъбите здрави. Но коя четка е най-ефективна?

През 30-те години на 20 век, когато четките с пластмасови снопчета са изобретени, купувачът не е имал много възможности за избор. Но днес обстоятелствата са напълно различни. Повечето магазини, в които се предлагат продукти за устна хигиена, имат богат избор на различни видове четки за зъби – обикновени и електрически.

Полезни съвети

Независимо дали четката за зъби е електрическа или обикновена, тя трябва да притежава определени характеристики.

Каква да бъде големината

Главата на четката трябва да може лесно да досдига до всички повърхности на зъбите. За повечето възрастни, тя трябва да бъде широка 1,5 см. и дълга 2,5 см за най – добра ефективност. Въпреки че, на пазара се предлагат и такива с по-големи размери, тези четки затрудняват измиването на трудно достъпни места като

страните и задната част на мъдреците. Също така, четката трябва да притежава дълга дръжка, за да е удобна за използване.

Твърдост на снопчетата

В магазините се продават четки (независимо дали са обикновени или електрически) с различна твърдост на снопчетата – с меки, средно-твърди или твърди. За по – голямата част от хората, четка с меки снопчета е най-удобният и безопасен избор.

В зависимост от здравето и силата на търкане на зъбите, средно-твърдите и твърдите снопчета всъщност могат да навредят на емайла. За още по-голяма сигурност добър избор са снопчета със заоблени върхове.


Препоръката на стоматолога

Зъболекарят може да даде най–добрата персонална препоръка дали една четка е подходяща за доброто почистване на зъбите и предпазването на венците от наранявания.

Също така  четката  трябва да притежават безопасен връх;  снопчета, които не падат при нормални условия на използване; дръжка, която е достатъчно устойчива. Така се осигурява ефективно намаляване на образуванията от плака и се предотвратяват заболяванията на венците в началните етапи.

За допълнителен дентален съвет се обърнете към Вашия стоматолог в Пловдив – Д-р Валентина Попадийска

Коментирането е спряно.