И как да избегнем възпалени и кървящи венци

Ултразвуковото почистване в стоматологията е техника, която се използва за бързо и ефективно премахване на зъбен камък. Тя води началото си още от 1950-те години, когато започва да се ползва за почистване на авиационни части. В денталната практика има две процедури, използвани за почистване на зъбите и венците –  ултразвуковото и ръчно премахване на зъбен камък. С навлизането на новите технологии в България, ръчното премахване на зъбен камък се смята за остарял и болезнен процес, който вече не се използва в практикатазъбен-камък.

Как работи

Ултразвуковият апарат (скалер) излъчва ултразвукови вибрации, които буквално разрушават зъбния камък от вашите зъби. Върхът на инструмента вибрира върху зъба, произвеждайки звукови вълни, които разбиват всяко твърдо наслагване към структурата на зъба. От инструмента се впръсква и вода, за да се отмият остатъците. В допълнение, комбинацията от вибриращият метален връх и водата образува микроскопични мехурчета, които водят до разрушаването на клетъчните стени на бактерии.

По време на процедурата за почистване с ултразвук е малко вероятно да почувствате вибрации или чуете звуковите вълни от скалера. Но моментално ще усетите зъбите си по-чисти, тъй  като е отстранено значително количество плака по тях. Ултразвуковият апарат  почиства добре областта между зъбите и  венците, която  обикновено е недостижима за обикновените ръчни скалери. Вибрациите са достатъчно нежни, за да не наранят венците или зъбите, докато премахват твърдия зъбен камък  и петнистите наслагвания.

Кога се нуждаем от него?

зъбен-камък-2Ултразвуково почистване се препоръчва за хора със значително натрупване на зъбен камък. Когато си мием зъбите неотстранената плака формира твърда, жълтеникава или кафеникава субстанция, представляваща зъбен камък. С течение на времето неотстраняването ? може да доведе до кариес. Само един стоматолог може да премахне качествено веднъж образувалия се налеп. Ултразвуково почистване допринася и за отстраняването на упорити петна като тези от пушенето или пиенето на кафе.

Възпалението на венците  (парадонтоза) е симптом за натрупване на плака под линията им със зъба. То атакува околните венци и костната структура като е възможно да доведе до загуба на зъб. Ултразвуково почистване е допринася за  лечението на такова заболяване. Чрез ултразвукова обработка, струпванията на камък в рамките на венците могат да бъдат отстранени, като по този начин се намалява кървенето и подуването на тъканите. Това е основна стъпка за предотвратяване, лечение и контрол на заболяване на венците.

Предимства на ултразвуково почистване

Пациентът може да получи няколко ползи от използването на ултразвуков скалер:

  • Успешно предотвратява по-нататъшно развитие на заболяването на венците, ако се използва в ранните стадии на болестта.
  • Не причинява болка и елиминира необходимостта за локална анестезия.
  • Редуцира образуваните петна по зъбите.

За успешно почистване на зъбния камък заповядайте при вашия стоматолог в Пловдив,

д-р Попадийска

Коментирането е спряно.