Научна статия разработена от индийски изследовател описва как сиренето и други млечни продукти спомагат за превенцията от кариеси.

CHEESE 2

Изследването обхваща 68 деца на възраст между 12 – 15 години. Зъболекарите изследват pH на денталната плака преди и след консумацията на сирене и мляко. При pH по-ниско от 5.5 съществува голям риск от зъбна ерозия, която е процес на износване на емайлa и предпазващия външен слой на зъбите.

При ниво на pH по-високо от 5.5 вероятността за развитие на кариес намалява.

Децата са разпределени по групи на случаен принцип. Първата група консумира чедър, втората – мляко, а третата – кисело мляко без захар. Всяка група употребява продукта за 3 минити, след което промива устата си с вода. Изследователите измерват pH на 10, 20 и 30тата минута след консумацията.

При втората и третата групи няма промяна на pH в устата, докато групата, употребяваща сирене показва нарастващо ниво на pH.

Кариесите се формират, когато бактериите в плаката образуват киселини. Киселините разрушават емайла, но консумирането на сирене намалява киселините и има обратен ефект. Смята се, че някои компоненти на сиренето стимулират продуцирането на слюнка, което от своя страна предотвратява закрепването на бактериите за зъбите и отмива киселините.

Има доказателства също, че присъствието на сирене в менюто редуцира деминерализацията на зъбите и възстановява загубения емайл.

CHEESE 1

Въпреки всички положителни ефекти, трябва да се внимава с прекомерната употреба на сирене, защото има високо количество мазнини.

 

За допълнителен дентален съвет се обърнете към Вашия стоматолог в Пловдив – Д-р Валентина Попадийска

Коментирането е спряно.