портокалов сок

И как действа съставката SLS в пастата за зъби

портокалов сок

Портокаловият сок съдържа (естествени или добавени) захари, на които дължи сладкия си вкус. Той съдържа и големи количества цитрусова киселина, която е около pH 3.2-3.5, поради което има и кисел вкус. От съчетаването на тези два вкуса произлиза така добре познатият ни портокалов сок.

В същия момент почти всички пасти за зъби съдържат Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Това химическо вещество не е вредно за човек, освен погълнато в много по-големи количества, отколкото има на четката за зъби. То е виновно за създаването на пяната от миенето с четка, чрез свойствата си да намаля повърхностното съпротивление на слюнката и да позволява да се образуват мехурчета.

До 1985 година са изследвани различните начини, по които SLS действа на вкусовите рецептори. Учените в стоматологията открили, че SLS прави и нещо повече – разпада фосфолипидите. А фосфолипидите имат много голяма роля за нервните импулси. Те взимат участие в определени пътища, един от които е нервните окончания на езика, отговорни за горчивия вкус. Махнем ли фосфолипидите от уравнението, тези пътища реагират много по-силно към горчивия вкус и подтискат възприемането на сладкия вкус.

Добрата новина е, че SLS действа само около 15 минути.

Коментирането е спряно.