Периодонтитът е инфекциозна болест, засягаща тъканите около зъбите, венците и костта под тях.

Тя има лека и остра форма – ако не се третира навреме, води до загубата на зъби.periodontitis_stages

В началния стадий на болестта, наречен още гингивит, бактерии и плака се натрупват в oсновата на венеца, който поддържа и огражда зъбите. Натрупването предизвиква възпалителни процеси. С течение на времето се образуват „джобове“ между венеца и зъба, които се пълнят с плака. Меките тъкани се подуват и не позволяват на плата да излезе по естествен начин. Продължителното възпаление води до сериозни последствия за тъканите и костта, поддържащи зъбите. Тъй като плаката съдържа и бактерии, има голяма вероятност за развитието на абсцес, което увеличава степента на разрушение на костта.

Симптоми:

  • Лош дъх в устата
  • Венци, които изглеждат ярко червени
  • Венци, които кървят лесно ( даже и при деликатно използване на четката за зъби)
  • Венци, които са чувствители на докосване или подути

Важно е да се отбележе, че гингивитът в голяма част от случаите е безболезен. Въпреки, че кървенето по време на миене на зъби може да изглежда незначително, може да е симптом на прогресиращ периодонтит.

Лечение

Целта на лечението е да се намали възпалението, да се премахнат „джобовете“ и да се елиминира първоизточника на заболяването. Важно е зъбите да се чистят редовно. След зъболекарската намеса трябва да се поддържа висока устна хигиена, за да не се разпространи възпалението.

Превенция

Редовно миене на зъби, поне два пъти дневно, което да включва и внимателно почистване в основата междъ зъбите и венеца. Това помага за ефикасното премахване на бактериално-микотичната флора и плаката. Почистване с дентален конец, не трябва да се пропускат и последните зъби и кътниците. Използване на антисептичен разтвор за уста.0_0_0_0_515_343_library_160070

 

 

За допълнителен дентален съвет се обърнете към Вашия стоматолог в Пловдив – Д-р Валентина Попадийска

Коментирането е спряно.