И как може да предотвратим вредното им действие

Газираните напитки представляват един от най-големите проблеми за разрушаването на зъбите и засягат хора от всички възрасти. Киселините и захарите в тях намаляват зъбния емайл, причина за формирането на кариеси. В някои случаи, намаляването на емайла и неправилното миене на зъбите може да доведе до загуба на зъби.

Безалкохолните напитки без захар, представляващи 14 процента от всички напитки, са по-малко вредни. Но те също съдържат киселини, които могат да създадат проблеми.

Те се употребяват все повече и повече

Консумирането на газирани напитки се увеличава драстично през последните години, най-вече сред деца и тийнейджъри. Колко деца в училищна възраст ги употребяват? Средно между 1 от 2, до 4 от 5 деца пият поне по една напитка на ден. Най-малко 1 от 5 деца пие по минимум 4 на ден. Дълготрайната употреба води до натрупването им в организма, което води до зачестяване на проблемите с напредването на възрастта.

Също така през годините размера на опаковката се е увеличила тройно.

Какво е решението?

Децата, подрастващите и възрастните  могат да намалят броя на безалкохолните напитки, а също така и да се възползват от възможните терапии за лечение на зъбите. Ето едни от стъпките, които може да предприемете:

Заменете с други напитки:Снабдете хладилника си с напитки съдържащи по-малко захари като например вода, мляко или 100% плодов сок. Окуражете и другите да направят същото.

Изплакнете с вода: След употребата на газирана напитка, промийте устата си с вода за да премахнете остатъците, което ще предотврати натрупването на киселини по емайла.

Използвайте флуорна паста за зъби и течност за уста: Флуора намалява появата на кариеси и заздравява зъбния емайл. Изплакването с течност за уста също има положителен ефект. Вашият зъболекар може да ви препоръча такива продукти, които са подходящи за вашето състояние на зъбите.

Газираните напитки са вредни за вашите зъби. Намаляването на употребата им, поддържането на добра устна хигиена и редовното посещение при зъболекар ще предотврати техния ефект и ще се наслаждавате по-дълго на здрави зъби.

За допълнителен дентален съвет се обърнете към Вашия стоматолог в Пловдив – Д-р Валентина Попадийска

Коментирането е спряно.