От типа дъвка, който избираме да дъвчем, зависи дали вредим или помагаме на зъбите. Съдържащите захар дъвки могат да увеличат шанса за появата на кариес. Дъвките, които не съдържат захар, помагат за изчистването на зъбите.

dyvka 1

Опити показват, че употребата на такава дъвка след хранене премахва натрупванията и неутрализира киселините, освобождавани от бактериите в плаката, която от своя страна вреди на емайла. Дъвченето и вкусът на изкуствени подсладители стимулират отделянето на десет пъти повече слюнка. По този начин допълнително се неутрализират киселини в устата и се отмиват хранителните частици, полепнали по зъбите.

Xylitol намаля бактериите, разрушаващи емайла.

Изкуствено подсладените дъвки, съдържащи xylitol имат подтискащо за разстежа на Streptococcus mutans действие, една от устните бактерии предизвикващи кариеси. При наличието на xylitol, бактерията губи способността си да се прикрепя към зъбите и така се предотрватява процеса. След употрбеба за по-продължително време , типът на бактериите се променя и по-малко образуващи кариеси бактерии оцеляват на повърхността на зъбите.

Да дъвчeм или да не дъвчeмchewing-gum-benefits

Въпреки, че дъвченето може да е положително в повечето случаи, има и такива, в които е непрепоръчително. Например ако изпитвате болки в челюстите, трябва да ограничите дъвките и да се консултирате със специалист.

За повечето хора, дъвченето на дъвки без захар (особено подсладени с xylitol), може да бъде предпазна мярка в ситуации, когато не може да бъде използвана четка за зъби или конец. Дъвченето на дъвка не може да замени добрата устна хигиена.

За допълнителен дентален съвет се обърнете към Вашия стоматолог в Пловдив – Д-р Валентина Попадийска

 

 

 

 

 

Коментирането е спряно.