паста за зъби

Добра практика ли е оставянето на паста за зъби в устата след измиване?

паста за зъбиИстинската причина, поради която имаме нужда от паста за зъби, е съдържанието й на флуор. Той заздравява зъбите, докато плаката може да бъде премахната само с използването на мокра четка за зъби.

Докато си мием зъбите, флуорът в пастата формира калциево-флуорна обвивка , която служи като резервоар за флуор, консервиращ емайла под ежедневното въздействие на киселините в устата. Обвивката се образува почти мигновено, но е силно разтворима и се разгражда през деня. Ежеднената употреба на флуор от паста за зъби или течност за уста е от съществено значение за поддържането и присъствието на калциево-флуорната обвивка.

Може да повишим ефикасността на пастата да флуорира нашите зъби като след дневното и нанасяне просто се изплюем, а не отмивате пастата. Пастите имат известна способност да се задържат върху зъбите и да се наслояват и отмиването им с вода намалява това им качество. Представете си го като допълнителна доза защита.

Сутрин зъбите са най-силно изложени  към киселини, защото нивото на калций, съдържащ се в слюнката, е най-ниско.  Преди закуска имаме най-голяма нужда от тази допълнителна доза зашита.

Имайте предвид обаче, че флуорът, както и всички останали минерали, може да бъде вреден за здравето, ако се използва прекомерно. Той е най-ефективен, когато се приема локално, а не систематично. Затова трябва да избягваме постоянното приемане на храни  и  напитки с този минерал.

Вашият зъболекар в Пловдив,

д-р Попадийска

Предишни статии по тази тема:

 Защо хората се страхуват да ходят на зъболекар?

Коментирането е спряно.